19 Mart 2013 Salı


AŞIRI GÜRÜLTÜ ERKEN DOĞUM NEDENİ OLABİLİR...


Yapılan bir çok araştırmanın, gürültünün bebekler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Alper, havaalanlarına çok yakın yerlerde yaşayanlarda veya gürültülü ortamlarda çalışanlarda erken doğumların beklenenden daha sık görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Tayfun Alper, aşırı gürültünün erken doğum nedeni olabileceğini belirterek, 6 aylık bebeklerin bir kısmının, 7 aylıkların ise tümünün anne karnında sese karşı reaksiyon verebildiklerini söyledi. Prof. Dr. Tayfun Alper, anne karnında duyma organı gelişen bebeklerin, annenin kalp atışlarını, bağırsak ve beden hareketleri ile annenin sesini duyabildiklerini ifade etti. Alper, bebeklerin, anne şarkı söylerken sesini daha belirgin duyduklarını, doğduktan sonra da annelerinin sesini diğer seslerden ayırabildiklerini anlattı.

Yapılan bir çok araştırmanın, gürültünün bebekler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Alper, şunları söyledi: “Havaalanlarına çok yakın yerlerde yaşayanlarda veya gürültülü ortamlarda çalışanlarda erken doğumlar beklenenden daha sık görülmektedir. Diskoteklerde ve benzeri aşırı gürültülü ortamlarda çalışan gebelerin bebeklerinde erken doğum ve gelişme geriliklerinin yanı sıra, tiz seslerde bebeklerde işitme kayıpları olduğunu da tespit edilmiştir.”

Sinema uyarısı

Prof. Dr. Alper, sinemaların da gürültülü ortamlar olduğuna dikkati çekerek, “Sinema salonlarında yüksek şiddette ses uzun süreli olmadığı için bahsettiğimiz zararlara yol açmaz. Ancak yüksek ses bebeğin uyku, dinlenme gibi günlük düzenini bozduğu için rahatsızlık verici olur. Bu nedenle hamilelerin son aylarında sinemaya gitmekten kaçınmalarında fayda vardır” diye konuştu.

Alper, yapılan bir araştırmaya göre, kuvözdeki bebeklerin maruz kaldığı bazı gürültülerin, erişkin yaşamdaki karşılıklarını ise şöyle sıraladı:

Su içine üflenen hava kabarcıkları: Elektrik süpürgesi,

Kuvöz üzerine parmakla tıklamak: Telefon çalması,

Kuvözün altındaki metal kapakların örtülmesi: Havalı matkap gürültüsü,

Yatak başının ani indirilmesi: Araba teybi bas hoparlörü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder